Što je rak pluća?

11/03/2014 in Rak pluća

Rak pluća

Rak pluća najčešći je karcinom u muškaraca te drugi najčešči karcinom u žena u Hrvatskoj. Obično se javlja u osoba starijih od 60 godina, najčešće u pušača. Ako se rak pluća dijagnosticira u ranoj fazi, postoji šansa za izlječenje. U uznapredovalom stadiju raka, šansa za izliječenje je značajno manja. Međutim, liječenje često može usporiti napredovanje raka.

Što je rak pluća?

Rak pluća jedna je od najčešćih oblika raka u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se svake godine rak pluća dijagnosticira u oko 3000 bolesnika.
Primarni karcinom pluća nastaju iz stanica u plućima. Postoji nekoliko tipova primarnih raka pluća. Dva najčešća tipa nazivaju se karcinom pluća malih stanica (SCLC ), i karcinom pluća ne-malih stanica, (NSCLC) .

NSCLC obuhvaćaju rak pluća pločastih stanica, adenokarcinom i karcinom velikih stanica. Karcinom pluća nemalih stanica čini 80% do 85% svih slučajeva.

Pušenje je glavni čimbenik rizika te je glavni uzrok raka pluća. Kemijski spojevi u duhanskom dimu su kancerogeni – dovede do promjena u stanicama koje postaju zloćudne. U 9 od 10 slučajeva, rak pluća uzrokovan je pušenjem, međutim, rak pluća se može  javiti i u nepušača.

U usporedbi s nepušačima, oni koji puše između 1-14 cigareta dnevno imaju osam puta veći rizik od umiranja od raka pluća. Oni koji puše 25 ili više cigareta dnevno imaju 25 puta veći rizi . Tek petnaestak godina od prestanka pušenja rizik od razvoja pluća približava se riziku u nepušača. Također, rizik je povećan i u pasivnih pušača.

Koji su simptomi raka pluća?

Simptomi raka pluća su izrazito nespecifični.

Najčešći simptomi su:
• uporni kašalj
• iskašljavanje krvi ili krvavi ispljuvak
• bol u prsima
• umor i gubitak energije
• gubitak težine
• nedostatak daha ili piskanje
• promuklost

Kako dijagnosticirati rak pluća?

Ukoliko postoji sumnja na rak pluća, inicijalna pretraga je RTG srca i pluća kojom se mogu vidjeti promjene u plućnom tkivu. Ukoliko postoji sumnja na rak pluća potrebno je uzeti uzorak tumorskog tkiva kako bi se dokazao rak pluća i odredio podtip tumora. Za analizu se može koristiti iskašljaj, međutim metoda kojom se danas najčešće dolazi do uzorka tkiva je bronhoskopija. Bronhoskopija je metoda tijekom koje se tankim aparatom ulazi kroz nos ili usta u dišne puteve te se uzimaju uzorci. Uzorak se može uzeti i punkcijom kroz stijenku prsnog koša pod kontrolom ultrazvuka ili CT – a.
Kada se dokaže rak pluća potrebno je procijeniti stupanj proširenosti bolesti jer o tome ovisi odluka o liječenju. Danas se najčešće koristi kompjuterizirana tomografija (CT) te PET – CT.

Kako liječiti rak pluća?

Kirurgija

Kirurško odstranjenje tumora može se učiniti u ranoj fazi bolesti. Operativno liječenje se ne primjenjuje u bolesnika sa karcinomom pluća malih stanica. U bolesnika u kojih postoji mogućnost kirurškog liječenja, potrebno je učiniti temeljitu obradu kako bi se procijenilo može li bolesnik podnijeiti kirurški zahvat.
U većine bolesnika nakon kirurškog zahvata biti će potrebna kemoterapija kako bi se smanjio rizik od povrata bolesti.

Zračenje

Zračenje koristi visoko-energetske zrake koje su usmjerene na tumorsko tkivo. Zračenje može ubiti stanice raka ili zaustaviti njihovo umnožavanje. Zračenje se može koristiti u bolesnika sa karcinomom pluća malih i ne-malih stanica. Obično se korisiti u bolesnika sa lokalno uznapredovalom bolesti ili kao simptomatsko liječenje udaljenih metastaza.

Kemoterapija

Kemoterapija je liječenje lijekovima koji ubijaju stanice raka ili usporavaju njihovo umnožavanje. Kemoterapija se danas korisiti u liječenju uznapredovalog carcinoma pluća, malih i ne-malih stanica. Obično se daju kombinacije dva lijeka, od kojih je jedan spoj platine. Odabir kemoterapisjkog liječenja ovisi o podtipu raka pluća, stoga je iznimno važno doći do uzorka tkiva.

Ciljano liječenje

U manjeg broja bolesnika sa adenokarcinomom otkrivene su određene mutacije koje sudjeluju u razvoju u širenju tumora. U bolesnika koji imaju mutacije u području receptora za epidermalni čimbenik rasta (EGFR) ili promjene u ALK genu postoje lijekovi koji specifično blokiraju navedene receptore te na taj način učinkovito ubijaju tumorske stanice. Međutim, za primjenu tih lijekova potrebno je prije početka liječenja utvrditi da li navedene mutacije postoje u tumorskom tkivu. U bolesnika sa adenokarcinomom, 15% bolesnika ima mutacije u EGRF genu, a tek 5% u ALK genu.

Prognoza

Nažalost, osim u ranim stadijima bolesti, rak pluća je neizliječiva bolest. Modernom terapijom danas je moguće značajno produljiti život uz dobru kvalitetu života.

Marko Jakopović

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Skoči do alatne trake