od strane

Moji ciljevi u liječenju KOPB – a

12/07/2013 in KOPB

KOPB je kronična, progresivna upalna bolesti dišnih putova i plućnog parenhima sa brojnim negativnim učincima na druge organe i organske sustave koja nastaje kao polsjedica pušenja. KOPB je neizliječiva i progresivna bolest, međutim, uz pridržavanje terapije i uputa liječnika bolest se može držati pod kontrolom te usporiti njeno napredovanje.

Najvažnija osoba u liječenju Vaše bolesti ste Vi.

Moji ciljevi u liječenju KOPB – a.

  1. Prestati pušiti

Pušenje je najznačajniji rizični čimbenik za razvoj kronične opstruktivne bolesti. Prestanak pušenja je najznačajnija i najjeftinija terapijska mjera koju možete učiniti. Jedina terapijska mjera koja značajno smanjuje smrtnost od Vaše bolesti je upravo prestanak pušenja. Prestati pušiti nije lako, zato pitajete Vašeg liječnika za programe prestanka pušenja. Nemojte odmah odustati ukoliko ponovo početi pušiti nego pokušajte ponovo. Svaki dan bez cigarete Vam može koristiti.

  1. Redovite posjete liječniku

Redovite posjete liječniku iznimno su značajan dio liječenja Vaše bolesti. Prilikom posjete Vaš liječnik će porazgovarati s Vama o bolesti, pregledati Vas, učiniti testove plućne funkcije te sve ostale pretrage koji smatra ppotrebnim, te će Vas ponovo potaknuti da prestanet pušiti. Redovite kontrole potrebne su i u razdobljima kada je bolest u stabilnoj fazi. Pitajte liječnika da Vam zakaže točan datum slijedeće kontrole kako bi Vas motivirao na redovite kontrole.

  1. Pravilno i redovito uzimanje lijekova

Redivot uzimanje lijekova prema preporuci liječnika iznimno je važno jer u bolesnika koji neredovito uzimaju lijekove značajno su češća akutna pogoršanja bolesti. Također, u bolesnika koji redovito koriste lijekove usporavanje propadanja plućne funkcije značajno je sporije. Kako se većina lijekova za liječenje kronične opstruktivne bolesti koristi putem inhalatora, važno je naučiti pravilno korištenje inhalatora kako bi se osiguralo da prilikom svake inhalacije odgovarajuća doza lijeka bude inhalirana te uđe u pluća.

  1. Pravilna prehrana

U bolesnika sa kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti potrebno je jesti izbalanisranu prehranu uz preporučene udjele masti, proteina i ugljikohidrata kako bi se spriječio gubitka kilograma, posebice mišićne mase. Kahektični bolesnici, odnosno bolesnici sa preniskom kilažom, skloniji su akutnim pogoršanjima bolesti te je u tih bolesnika značajno veća smrtnost od kronične opstruktivne plućne bolesti.

Također, u bolesnika sa kroničnom opstruktivnom bolesto potrebna je obilna hidracija, odnosno pijenje tekućine. Dobra hidracija razrjeđuje Vaš iskašlja te olakšava iskašljavanje gustog, žilavog sadržaja. Stoga se preporuča popidi do 2 litre tekućine na dan (osam čaša vode).

  1. Redovita fizička aktivnost

U većine bolesnika sa kroničnom opstruktivnom bolesti pluća izražen je gubitak mišićne mase i snage. Mišićna snaga važna je kako ne bi došlo do propadanja pomoćnij respiracijskih mišića koji pomažu disanje. Također, bolesnici sa većim gubitkom mišićne snage imaju povećanu smrtnost.

  1. Izbjegavati zagađenje zraka

U dijela bolesnika (manje od 10%) kronična opstruktivna plućna bolest nije uzrokovana pušenjem, već negativnim čimbenicima iz zraka kao što su smog, pepel, čađa i brojni drugi zagađivači zraka. U svih bolesnika sa kroničnom osptruktivnom plućnom bolesti dišni putovi su preosjetljivi na iritanse i zagađivače iz zraka te potrebno izbjegavati područja sa značajnom zagađenošću zraka. Akutno pogoršanje može biti uzrokovano i iritiansima iz zraka. Potrebno je pratiti vremensku prognozu i stupanja zagađenoti zraka te u danima sa pojačanom zagađenošću zraka ili jakom maglom izbjegavati izlaganje potencijalnim iritansima.

  1. Potpora obitelji i društva

Kronična opstruktivna plućna bolest neizlječiva je i često smrtonosna bolest stoga je potpora Vaše obitelji i društva neizmjerna. Ukoliko netko od članova Vaše obitelji puši, zamolite ga do te ne čini u Vašem prisustvu te ga pokušaje odgovoriti od te štetne navike. Kronična opstruktivna pluća bolest može dovesti i do depresije, pa ako ste stalno tužni i bezvolji potražite pomoć Vašeg liječnika i potporu Vaše obitelji. Pridružite se udruzi bolesnika Jedra koja okuplja i pomaže bolesnicima kao što ste Vi. Potražite škole nepušenja i pridružiti im se kako bi imali dodatni poticaj u borbi protiv pušenja.

Marko Jakopović

Ostavi odgovor...

Morate biti prijavljeni da objavite komentar.

Skoči do alatne trake