by

Udruga Jedra svečano obilježila 10 godina rada na unapređenju ishoda liječenja i kvalitete života oboljelih od raka pluća

28/11/2017 in Uncategorized

Proslavila i osnivanje Povjerenstva za donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv raka

U prostoru Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu svečano je obilježena deseta godišnjica rada Udruge Jedra – pionira borbe za prava bolesnika oboljelih o karcinoma pluća i drugih bolesti respiratornog sustava. U sklopu obilježavanja jubileja, proslavljeno je i osnovanje Povjerenstva za donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv raka te predstavljeni priručnici namijenjeni oboljelima od raka pluća i idiopatske plućne fibroze. Obilježavanjem godišnjice rada, Udruga Jedra želi široj javnosti još jednom istaknuti važnost i nužnost sustavne i učinkovite borbe protiv plućnih bolesti.

Broj oboljelih od različitih oblika plućnih bolesti u Hrvatskoj je u stalnom porastu – samo od raka pluća registrirano je gotovo 3.000 oboljelih, a veliki broj ih je izgubio bitku s ovom zloćudnom bolešću. Broj oboljelih je velik, bolest se javlja u sve mlađim dobnim skupinama, ima veliku stopu smrtnosti, a liječenje je mukotrpno i često neizvjesno.

„Udruga Jedra napravila je veliki iskorak u povezivanju bolesnika oboljelih od raka pluća i zdravstvenih profesionalce koji skrbe o njihovom zdravlju, te cjelokupne javnosti. U tih 10 godina rada dogodilo se nekoliko najvećih napredaka na području samog liječenja. Uz otkriće pametnih, ciljanih lijekova, u Hrvatskoj  se prije dvije godine počela primjenjivati imunoterapija, što je vjerojatno najveći pomak u liječenju karcinoma. U kombinaciji sa svim dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi puta većem broju naših bolesnika karcinom pretvoriti u kroničnu bolest“, naglasio je akademik Miroslav Samaržija koji se okupljenima obratio putem video zida te ih pozvao da se uključe u veliku zdravstvenu akciju Otkrij na vrijeme čiji je cilj prikupljanje sredstava za kupnju prvog CT uređaja za rano otkrivanje raka pluća u Hrvatskoj čim bi se spasili brojni ljudski životi.

„Usprkos činjenicama velikog oboljevanja i skromnog ishoda liječenja, rak pluća još uvijek nije prepoznat kao značajan javno-zdravstveni problem. Stoga je važno iznova naglašavati potrebu za multidisciplinarnim pristupom koji može osigurati bolju prevenciju, probir, dijagnostiku i liječenje učinkovitim inovativnim metodama. Potreban je angažman svih zdravstvenih profesionalaca kako bismo bili još učinkovitiji“, istaknula je predsjednica Udruge Jedra Sandra Karabatić, magistra sestrinstva uz podatak da je Udruga osnovana zbog potrebe velikog broja oboljelih od karcinoma pluća s ciljem da se donese Rezolucija o zloćudnim bolestima koja je obvezala mjerodavne institucije na donošnje Nacionalnog plana protiv raka.

„Mnogi su nam pri osnutku Udruge govorili da radimo uzaludan posao i nisu nam vjerovali, ali mi smo bili ustrajni. Najbolje priznanje nam je činjenica da su mnogi pacijenti kojima je tada dijagnosticiran karcinom pluća i danas s nama“, dodala je  Sandra Karabatić.

Na svečanom obilježavanju jubileja nastupili su prijatelji Udruge – prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu Cynthia Hansell-Bakić, liječnik i glazbenik doc.dr. sc. Josip Joachim Grah, pijanist prof. Vladimir Babin, dirigent, skladatelj, pisac, glazbeni pedagog i publicist Siniša Leopold i studentski tamburaški ansambl, sopranistice Anja Žabkar i Marijana Cirkveni, mezzosopranistica Dagmar Drechslerova i glazbena diva Radojka Šverko.

Svečana proslava realizirana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske te uz potporu Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatskog torakalnog društva Toraks, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog pulmološkog društva, Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva i Koalicije udruga u zdravstvu.

O Udruzi Jedra

Udruga oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća „Jedra“ osnovana na inicijativu samih bolesnika, članova njihovih obitelji i medicinskih djelatnika koji se svakodnevno susreću s ovom bolesti. Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti i ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i muškaraca. U Hrvatskoj je to najčešći oblik raka u muškaraca i drugi po učestalosti rak u žena, odmah nakon raka dojke. Sve boljim poznavanjem raka, novim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima možemo rak pluća pretvoriti u kroničnu bolest. To će biti moguće tek kada Hrvatska po uzoru na Europski parlament i Europsku komisiju donese Nacionalni program za borbu protiv raka i multidisciplinarnim pristupom osigura bolju prevenciju, probir, dijagnostiku i liječenje učinkovitim inovativnim lijekovima.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Skoči do alatne trake