by

Upravljanje zdravljem & komunikacijom

15/05/2019 in Uncategorized

PREDGOVOR

“Prije nešto više od šest mjeseci pokrenula sam vlastiti blog posvećen zdravlju i komunikaciji. Kao dugogodišnja praktičarka koja svakodnevno radi s ljudima i pacijentima, voditeljica udruge Jedra, suradnica na visokoškolskim institucijama, članica više državnih povjerenstava posvećenih zdravlju, u najširemu smislu, te kao osoba koja ovoj temi pristupa na brojne istraživačke i teorijske načine, odlučila sam svoje iskustvo, znanje i spoznaje podijeliti s vama.

U međuvremenu sam svoja promišljanja i promišljanja brojnih teoretičara i praktičara sistematizirala i stavljala na „papir” te svoj pogled na važnost komunikacije u zdravstvu učinila dostupnim javnosti. Na blogu sam, također, napomenula, kako strogo žanrovski gledano, da moje objave neće biti i nisu u potpunosti oblikovane u formi bloga, tj. osobnoga doživljaja i primarno osobnoga iskustva, mada je bilo i takvih pristupa. Brojne objave oblikovane su u formi kolumne jer su težile da na stručan način opišu temu i kao takve više posluže stručnoj javnosti. U takvoj angažiranosti, integrirala sam više modela u smislu oblika izražavanja.

Zašto zdravlje i zašto komunikacija? Prije svega polazim od onoga što činim, znam i smatram najvažnijim segmentom opće ljudske vrijednosti. Zdravlje je najvažnije. Svi ga želimo, žudimo za njim, a cijenimo ga tek kada ga izgubimo. Talijanska poslovica rekla bi da je zdrav čovjek ujedno i bogat čovjek, iako toga nije svjestan. S druge strane „ne može se ne komunicirati”. Svjetska zdravstvena organizacija definirala je komunikaciju kao jednu od pet vještina neophodnih za zdrav i sretan život. Polazeći i od te činjenice i od toga autoriteta, a još više polazeći od dvadesetogodišnjega iskustva i teorijskih spoznaja, želim s vama podijeliti te vještine i znanje komunikacije u zdravstvu.

Zdravljem i komunikacijom treba upravljati. Zato sam svoj blog, kolumne, pa sada i knjigu (prvo izdanje) nazvala „Upravljanje zdravljem & komunikacijom”. Na kraju, vjerujem u pristup da svaka informacija ima svoj učinak. U duhu te istine, ovom knjigom, posve zaplovimo u svijet spoznaja i tajni te upravljajmo zajedno zdravljem i komunikacijom.

No prije toga „leta” zahvaljujem svim poznatim i nepoznatim, iz Hrvatske i inozemstva, i svim posjetiteljima bloga, a bilo ih je više desetaka tisuća, na potpori, ohrabrenju i otvorenoj i javnoj podršci, kako za pokretanje i popularizaciju ovoga važnog fenomena, tako i za pohvale zbog izbora tema i sadržaja o kojemu sam pisala. Takvo primanje poticaj mi je da nastavim i dalje služiti općemu dobru i čovjeku.”

Sandra Karabatić

 

Cijela knjiga Sandre Karabatić, Predsjednice Udruge Jedra dostupna je u on-line izdanju na idućoj poveznici: http://online.fliphtml5.com/opias/tqsc/

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Skoči do alatne trake