KOPB izbliza

12/07/2013 in KOPB

Doznao/doznala sam da bolujem od kronične opstruktivne plućne bolesti….

Doznali ste da bolujete od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i imate niz neodgovorenih pitanja nakon izlaska iz liječničke ordinacije. Niste sami, jer u Eurpi od KOPBa boluje između 4 i 10% ukupne odrasle populacije.

 KOPB nije jedinstvena bolest već pojam koji obuhvaća kronične plućne bolesti koje ograničavaju protok zraka iz pluća što dovodi do otežanog disanja. Najvažniji uzrok KOPBa je pušenje.

KOPB obuhvaća kronični bronhitis i emfizem, a obje bolesti narušavaju plućnu funkciju. Pojedini bolesnici imaju obje komponente bolesti.

Kronični bronhitis je kronična upala dišnih puteva koja uzrokuje pojačanu sekreciju sluzi. Bronhitis se smatra kroničnim ukoliko kašljete i iskašljavate sluzavi iskašljaj gotovo svakodnevno tijekom tri mjeseca godišnje, dvije godine za redom.

Emfizem je oblik KOPBa kod kojeg dolazi do oštećenja plućnih alveola i malih dišnih puteva te se smanjuje ukupna plućna površina što dovodi do otežanog disanja.

KOPB nije izlječiva bolest, ali se može usporiti njeno napredovanje i to: prestankom pušenja, prilagodbom životnih navika i vježbom, redovitim korištenjem propisanih lijekova, cijepljenjem, plućnom rehabilitacijom, terapijom kisikom i, vrlo rijetko, operativnim zahvatima.

KOPB se kod svakog bolesnika manifestira različito, pa je plan liječenja svakog bolesnika individualan. To znači da lijekovi koji pomažu jednom bolesniku ne moraju nužno biti dobri za drugog.

Plan liječenja svakog bolesnika mijenja se tijekom vremena. Stoga je važno da razgovarate s Vašim liječnikom o mogućnostima liječenja. Vaš liječnik mora znati za sve Vaše simptome poput otežanog disanja ili zaduhe. To mogu biti signali za promjenu Vašeg terapijskog plana.

Život s KOPBom zahtjeva i prilagodbu Vaših životnih navika koje utječu na kvalitetu vašeg života. Razmislite o slijedećem:

  1. prestanku pušenja

  2. kada, što i koliko ćete jesti

  3. održavanju čistoće u vašem kućanstvu

  4. vježbanju

  5. povezanosti s obitelji, prijateljima i zajednicom.

KOPB je bolest koja se s vremenom pogoršava i podijeljena je u 4 skupine ovisno o težini simptoma i plućnoj funkciji. Lijekovi, tjelovježba i dijetetske mjere mogu učiniti život sa simptomima lakšim. Mnoge segmente bolesti možete kontrolirati sami.

Ono što u bolesti morate znati prepoznati su pogoršanja bolesti odnosno egzacerbacije.

Što su egzacerbacije bolesti?

Egzacerbacije ili pogoršanja bolesti su razdoblja kada su simptomi KOPBa gori nego inače. Te epizode su česte kod bolesnika s KOPBom ali se mogu prevenirati odnosno unaprijed spriječiti.

Halbert RJ, Isonaka S, George D, et al. 2003. Interpreting COPD prevalence estimates: what is the true burden of disease? Chest, 123:1684–92.

 Prilagođeno iz GOLD (eng. Global initiative for chronic Obstructive Lung Disease) smjernica 2011

Sonja Badovinac

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Skoči do alatne trake