od strane

KOPB – skupina poremećaja koje karakteriziraju simptomi vezani uz dišni sustav

08/01/2014 in KOPB

Kronična opstruktivna plućna bolest  (KOPB) nije jedinstvena bolest, već naziv za skupinu poremećaja koje karakteriziraju simptomi vezani uz dišni sustav: zaduha, kašalj, iskašljavanje, bronhoopstrukcija te kronična upala u plućima. Kronična upala dišnih puteva kod bolesnika sa KOPB uzrokuje njihovo suženje i na taj način smanjuje dotok i protok zraka kroz njih.

KOPB objedinjuje dijagnoze kroničnog bronhitisa i emfizema, a pojedini bolesnici imaju obje komponente bolesti. Kronični bronhitis je kronična upala dišnih puteva koja uzrokuje pojačanu sekreciju sluzi, a emfizem je oblik KOPB kod kojeg dolazi do oštećenja plućnih alveola i malih dišnih puteva te se time smanjuje ukupna plućna površina što dovodi do otežanog disanja.

Pušenje je glavni uzrok KOPB. Cigaretni dim i razni iritansi iz okoliša iniciraju upalu u plućima a ono što je karakteristično za KOPB jest da upalni procesi zaostaju u plućima i nakon prestanka pušenja, a sa progresijom bolesti dolazi do daljnjeg jačanja upale u plućnom parenhimu.

Međutim, KOPB je više nego bolest pluća. U KOPB bolesnika povećana je učestalost kardiovaskularnih bolesti, povećan je rizik razvoja karcinoma pluća, te su vrlo često prisutni metabolički sindrom, osteoporoza, kaheksija i depresija.

Koliko je KOPB ozbiljna bolest govori podatak da će gotovo 50% bolesnika s uznapredovalim stadijem bolesti umrijeti unutar 5 g. od postavljanja dijagnoze. Samo u Europi od KOPB boluje između 4 i 10% ukupne odrasle populacije, a broj oboljelih je u stalnom porastu. KOPB je među glavnim uzrocima pobola i smrtnosti u svijetu – u zadnjih 30 g. stopa smrtnosti od KOPB se udvostručila, dok je istovremeno stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti pala za više od 30%. KOPB predstavlja značajan javno-zdravstveni problem.

U prošlosti, osnovni cilj liječenja KOPB bolesnika je bio smanjiti simptome. Međutim napretkom medicine, proširili su se i ciljevi zbrinjavanja , pa danas govorimo ne samo o smanjivanju simptoma bolesti i poboljšanju kvalitete živote , već i o sprečavanju i liječenju egzacerbacija, usporenoj progresiji bolesti, te u konačnici i smanjenju smrtnosti.

KOPB nije izlječiva bolesti ali se može usporiti njezino napredovanje i to prestankom pušenja, prilagodbom životnih navika i vježbom,  redovitim korištenjem propisanih lijekova, cijepljenjem,  plućnom rehabilitacijom,  terapijom kisikom i vrlo rijetko operativnim zahvatima.

Pravodobno otkrivanje KOPB može značajno utjecati na daljnji razvoj bolesti i kvalitetu života u budućnosti.

Andrea Vukić Dugac

 

Global Strategy for Diagnosis, Management, and Prevention of COPD: http://www.goldcopd.org/guidelines-global-strategy-for-diagnosis-management.html

Ostavi odgovor...

Morate biti prijavljeni da objavite komentar.

Skoči do alatne trake