od strane

Predstavljanje kampanje “Slušajte zvukove IPF-a”

03/10/2017 in Projekti

Povodom obijležavanja Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze (IPF World Week), Udruga za pomoć oboljelima od raka i drugih bolesti pluća Jedra uz podršku Hrvatskog torakalnog društva i Hrvatske komore medicinskih sestara u četvrtak, 21. rujna 2017. godine, s početkom u 11 sati, u svojim će prostorijama predstaviti kampanju „Slušajte zvukove IPF-a“. Ovogodišnji Svjetski tjedan idiopatske plućne fibroze obilježava se pod sloganom „Slušajte zvukove IPF-a“ (Listen for the Sounds of IPF) kojim se želi skrenuti pozornost na važnost prepoznavanja karakterističnog zvuka pluća  kao jednog od prepoznatljivih simtoma bolesti.

Tijekom Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze, koji se obilježava od 16. do 24. rujna, nastoji se nizom aktivnosti skrenuti pozornost javnosti na ovu kroničnu, neizlječivu bolest, ali i istaknuti važnost pravodobne dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om. Ako se otkrije na vrijeme, bolest se može usporiti, a tegobe smanjiti.

Predsjednica Udruge Sandra Karabatić magistra sestrinstva tom će prigodom predstaviti rad Udruge, te prezentirati potpise pacijenata prikupljene za provođenje deklaracije o toj bolesti kojom se Europsku komisiju i države članice EU poziva da se aktivnije angažiraju u rješavanju ključnih problema pacijenata s IPF-om.

Akademik Samaržija posebno će se osvrnuti na česti problem kasne dijagnoze ove teške i neizlječive bolesti do koje dolazi zbog njenih nespecifičnih simptoma.

Predstavnik Hrvatskog biciklističkog saveza govorit će o razlozima pružanja podrške Svjetskom tjednu idiopatske plućne fibroze, te upoznati građane s mogućnošću sudjelovanja na predstojećoj rekreativnoj biciklističkoj utrci MTB XCC – otvorenom MTB prvenstvu grada Zagreba koja se održava 24. rujna, u spomen parku Dotrščina u Zagrebu, s početkom u 10 sati.

Na predsatvljanju će sudjelovati i  dr.sc. Ana Hečimović te prim.dr.sc. Tajana Jalušić Glunčić, autoriteti u respiratornoj medicini, te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba.

S obzirom na to da je rijetka bolest, idiopatska plućna bolest često je pogrešno dijagnosticirana ili zamijenjena za druge plućne bolesti. Kako bi se izbjegla zakašnjela dijagnoza, od presudnog je značaja da liječnici opće prakse razumiju i prepoznaju manifestacije IPF-a i što brže upućuju pacijenta pulmologu.  U suradnji s multidisciplinarnim timom, stručnjak može osmisliti personalizirani plan liječenja za pacijenta, što potencijalno može usporiti pad funkcije pluća, povećati kvalitetu života pacijenta i poboljšati prognozu bolesti.

Ostavi odgovor...

Morate biti prijavljeni da objavite komentar.

Skoči do alatne trake